Kristalleri yaygın değildir; genellikle
rombohedral, nadiren prizmatik; levhamsi,
masif, kompakt, orta-ince taneli, tebeşirimsi, bazen lamelli yada lifsi
Sertlik
3,5-4,5 mohs
Özgül Ağırlık
2,7-3,1
Dilinim
{1011} Mükemmel
Renk ve Şeffaflık
Renksiz, beyaz, gri, sarımsı-kahverengi,
şeffaf, yarı şeffaf
Çizgi Rengi
Beyaz
Parlaklık
Camsı, donuk, mat
Sönme
Dilinim izlerine göre simetrik sönme gösterir.
Ayırıcı Özellikleri
Kalsitte olduğu gibi, soğuk seyreltik HCI’ den etkilenir ve köpürerek çözünür.
Manyezit, bir magnezyum karbonat mineralidir ve yer kabuğunda % 1,39 oranla en çok bulunan sekizinci element ve saf iken renksiz, diğer hallerde beyaz, sarı, gri ve siyaha kadar değişen renklerde bulunan bir mineraldir.
Manyezit; formülü MgCO3 olup, teorik olarak bileşiminde %52.3 CO2, %47.7 MgO ve çok az miktarda Fe2O3 bulunan, sertliği 3.4-4.5 arasında, özgül ağırlığı 2.9-3.1 olan mineraldir.
İlk kez 1808 yılında manyezit adıyla kullanılan mineral, yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Manyezitin ana kullanım alanı ateşe dayanıklı malzemeler olarak tanımlanan refrakter malzemelerin kullanıldığı sanayidir. Avrupa Kritik Hammaddeler Birliği verilerine göre, dünyada üretilen manyezitin % 84’ü çelik, çimento ve diğer refrakter malzemelerin üretimininde kullanılmaktadır. Üretilen Manyezitin geri kalan% 16’sı ise çevre, tarım ve spor malzemeleri gibi diğer uygulama alanlarında kullanılmaktadır.
Örneğin, demir-çelik endüstrisinde bir ton ham demir için 13,6 kg metalik magnezyum eş değeri manyezit tüketilmektedir. Manyezit ve magnezyumun çimento sanayisinden ilaç endüstrisine, boya üretiminden refrakter tuğla yapımına kadar yaklaşık 80 kadar değişik kullanım alanı mevcuttur.
Manyezit Nerelerde Üretilir?
Çin dünyadaki en büyük manyezit üreticisidir. Ülkemiz en önemli manyezit üreticisi olan ülkeler içerisindedir.Türkiye yüz ölçümünün yaklaşık % 85’inin manyezit oluşumuna uygun ultrabazik kökenli kayaçlarla kaplı olmasının doğal sonucu olarak, ülkemiz önemli manyezit yataklarına sahiptir. Yapılan çalışmalar sonucunda 28 değişik il sınırları içerisinde manyezit zuhuruna rastlanmıştır. Ülkemizdeki manyezit yataklarının en önemlileri Eskişehir, Bursa, Balıkesir, Konya, Bilecik ve Erzincan illerindedir. Türkiye’de manyezit oluşumları sedimanter kayaçlara ve altere ultramafiklere bağlı olarak bulunmaktadır. Ülkemizde serpantinleşmiş ultramafik kayaçların kırık ve çatlaklarında damar ve stokverk (ağsı) şeklinde oluşmuş manyezit yatakları daha yaygındır.
Manyezitin Diğer Özellikleri;
ekonomik olup olmamasını doğrudan etkileyen ve ayıklanması gereken en önemli safsızlıklar silis (SiO2) ve kireç (CaO) içeriğidir. Cevherin satılabilmesi için silis içeriği % 2’den ve kireç içeriği % 1,5’den az olmalıdır. Silis içeriği hemen her manyezit yatağında yan kayaç olarak bulunan serpantinden kaynaklanmaktadır. Gözle görünür renk ve yoğunluk farkları sayesinde, yeşilimsi sarı renkli serpantin ile beyaza yakın sarı renkli manyezit kolayca ayırt edilebilir niteliktedirler.
Magnezyum gerek metal olarak ve gerekse bileşik halinde bugünkü teknolojinin önemli bir hammaddesidir. En geniş magnezyum tüketimi, magnezyum bileşikleri şeklinde gerçekleşmektedir (MgO, MgCl2, Mg(OH)2, MgSO4 vb.). Bütün bunların başında toplam dünya tüketiminin % 80’ini kapsayan ve magnezya adı verilen MgO (Sinter Manyezit) bulunmaktadır. Zira MgO yüksek ergime noktası nedeni ile refrakter malzeme endüstrisinin en önemli girdisi durumundadır.
Sinter manyezit yada magnezya (MgO), çoğunlukla manyezitin kalsinasyonu vasıtasıyla üretilir. Bunun için, manyezit cevheri, 1400-1800°C sıcaklığa kadar ısıtılır, karbonatlar CO2 olarak ortamdan uzaklaşır ve magnezya (MgO) üretilmiş olur. İşte bu magnezyanın ve hatta diğer magnezya bileşiklerinin en önemli kaynağı manyezit’tir.